Saturday 3 March 2012

Top 10 servicii pentru Scurtare URL

Scurtarea URL-ului 

De ce sa fac acest lucru ?

Pentru ca :
-    URL-ul meu este unul foarte lung si nu arata foarte bine,
-    este greu de citit, retinut (memorat), transmis
-    reprezinta link-ul meu de afiliat la un program si vreau sa ramana confidential,
-    nu vreau sa fie vizibila adresa paginii catre care e directionat vizitatorul
-    in anumite e-mailuri ocupa 2 sau 3 randuri sau poate fi “rupt” ca sa fie trimis si ar putea sa nu mai functioneze
-    in comentariile la diverse bloguri sau in articolele trimise catre directoarele de articole, e-zine e acceptat doar daca e un link scurt (limita de caractere) !
-    vreau sa-l pot trimite prin sms (numar limitat de caractere)
-    vreau sa-l pot include intr-un spot publicitar (video)
-    vreau sa creez un Cod QR
-    vreau sa trimit o Locatie din Google Maps sau URL-ul unei fotografii pe Twitter, Facebook, MySpace sau sa postez pe un alt Blog.
- vreau sa partajez mai multe url-uri cu un singur link pe retele sociale, sms, email (1 url deschide mai multe linkuri)
- vreau sa creez un Cod QR pt mai multe URL-uri (Multisharing QR Code)

Scurtarea URL-ului este de obicei gratuita si modifica doar aspectul adresei nu si locul fizic al acesteia, adica Link-ul scurtat deschide aceeasi pagina !

Aici veti gasi diferite Tipuri de Servicii de Scurtare a URL-ului, de la Servicii Simple care doar scurteaza URL-ul, pana la servicii care ofera Urmarirea linkului scurtat (numar de clickuri, de unde provin, grafice/statistici, etc), creare de Linkuri scurte personalizate cu "cuvinte cheie" pe care le doresti (custom url), Valabilitatea link-ului (nelimitat, 1 zi, 1 saptamana, 1luna, 1 an), Scurtarea concomitenta a mai multor adrese web, Link public sau privat, Protejarea prin Parola a linkului, Creare de Coduri QR pentru adresele web - linkurile scurtate, Direct Share in Retelele Social Media (Twitter, Facebook, StumbleUpon, etc), Servicii de scurtare URL care platesc pentru postarea link-ului tau scurtat pe Retelele Sociale, comentarii pe forumuri, bloguri si altele (Ei pun o reclama inainte de a putea fi accesat linkul tau), Scurtare url cu redirectionare pe tari, Scurtare url cu Tinta Multipla (1 link Scurt catre Mai Multe Adrese LungiExemplul 1, catre video Exemplul 2 ).

Iata cateva locuri in care puteti sa va scurtati, gratuit URL-ul si facilitatile oferite.

Top 10 cele mai utilizate “URL Shortener”:

1) Tiny URL:   http://www.tinyurl.com/
Lansat in 2002, probabil este cel mai cunoscut si folosit serviciu pentru scurtarea URL-ului.
Acesta ofera si alte avantaje, din pacate foarte putin folosite de utilizatori:
-   Un buton care se poate adauga la browser pentru a crea imediat o adresa scurtata fara a mai accesa vreodata pagina oficiala (doar dai click pe buton si gata)
-   A doua facilitate este previzualizarea. Aceasta arata ce este in spatele acelui link, astfel incat sa nu existe suspiciuni sau teama de a accesa acel link.
Exemplu de URL-uri:
URL lung catre un Link de Afiliat = http://a8cb9q88rk7xfsa6ukfh3dfx5i.hop.clickbank.net/

2) Bitly :    http://www.bit.ly/
Bitly te ajuta sa partajezi, urmaresti si analizezi linkul scurtat, dar pentru acest lucru trebuie sa te inregistrezi. Doar scurtarea, nu necesita inregistrare.
E agreat de Twiter dar nu functioneaza cu Clickbank.
URL lung catre un Video de pe Youtube = http://www.youtube.com/watch?v=udVHVBxH4Qw
URL scurtat = http://bit.ly/xhEeHy

3) Google URL Shortener :   http://goo.gl/
Acest serviciu de la Google lansat in Decembrie 2009, scurteaza URL-ul iar daca va inregistrati puteti avea diferite statistici referitoare la linkul scurtat (numar de clickuri in ultimele 2 ore, in ultima zi, saptamana, luna, totale). Creaza si codul QR al adresei scurtate. (citeste mai multe despre Codul QR aici
Serviciul este disponibil din interfata principala (Produse) daca aveti o adresa (cont) de gmail. Conform celor de la WatchMouse Google Shortener este si cel mai rapid serviciu de scurtare-redirectionare.
URL scurtat = http://goo.gl/o7Dy8

4) QRnet    http://qr.net/   Serviciu Japonez pentru Scurtare URL. Personalizare URL Scurt, Generare Cod QR, Valabilitate/Timp Expirare URL Scurtat (Nelimitat, 1 zi, 1 saptamana, 1 luna, 1 an), Partajare Directa pe Facebook, Twitter, FriendFeed, Digg si altele.
Trimite-Posteaza 1 URL Scurt pentru mai multe URL-uri Lungi (Multi Target URLs) !!!  Clickpentru a Vedea !!!
Exemplu: http://qr.net/ug-zF

5) Is.gd   http://is.gd/index.php
Seviciul ofera: scurtare gratuita automata, modificarea aspectului adresei folosind facilitatea "Further options/custom URL" (inainte de a apasa “Shorten” scrie ce doresti sa apara (ex: “afaceri”…. si URL-ul scurtat va arata asa: http://is.gd/afaceri ))
Ofera ceva in plus, o facilitate pe care o mai ofera doar cateva servicii, si anume crearea de coduri QR care incorporeaza adresa web scurtata (printr-un link, dupa scurtare, in partea stanga – “Give me this URL as QR code”)
Asa arata codul QR. Citeste mai multe despre Codul QR aici

      
Cod QR cu Logo pentru adresa web/blog


Cod QR simplu - contine adresa web a Blogului meu

Nu permite Clickbank
URL catre un spot publicitar:
URL scurtat =   http://is.gd/hx40zO

6) HotShortUrl :    http://www.hotshorturl.com/
Iti ia cam 2 minute sa te inscrii gratuit si apoi poti sa scurtezi oricate URL-uri doresti si sa creezi o pagina web care roteste 10 URL-uri. Ai posibilitatea urmaririi numarului de vizitatori ai linkului creat cu HotShortURL

7) Aka rehttp://aka.re/ Scurteaza 1 link sau mai multe linkuri simultan (maxim 10). Are optiuni avansate de personalizare cum ar fi: Redenumire link, Protejare cu parola, Data de expirare, Numar de utilizari, Listare in pagina URLuri recent scurtate

8) Shorten with X.CO:    http://app.x.co/
Este probabil cea mai scurta adresa pe care o poti obtine. Serviciu oferit de GoDaddy, este gratuit, nu necesita inregistrare si dispune de facilitatea de lucru din browser. Trebuie sa “tragi” un link in bara browserului folosit (drag & drop) si poti scurta URL-ul oricand, fara a accesa pagina principala. Nu permite scurtarea de URL-uri de la Clickbank
URL scurtat =   http://x.co/h7Nv

9) Ity.im shortener :   http://www.ity.im/
Este un serviciu deosebit de toate celelalte. El permite adaugarea unei inregistrari audio sau inregistrarea propriei voci si/sau a unei imagini la adresa scurtata dar numai dupa inregistrare, care este gratuita. Ofera si facilitatea scurtarii din bara browserului. Scurtare URL fara inregistrare, redirectionare prin pagina lor de reclama cu banner.
URL Scurtat: http://ity.im/0rmEo

10)  Adfly shortener :     http://adf.ly/
Un serviciu gratuit, instantaneu, fara inregistrare. Ofera posibilitatea castigarii a 4$ la 1000 vizitatori ai unui link oferit de ei dupa inregistrare. Plata prin PayPal la minim 5$.
URL scurtat: http://adf.ly/5vRpV


Specialistii in securitate recomanda ca inainte de a deschide un URL de la necunoscuti sa il previzualizati in browser. Pentru aceasta puneti prefixul “preview” in interiorul adresei pe care o scrieti (copiati) in casuta de cautare a browserului,
Ex:  Noua adresa va arata asa http://preview.tinyurl.com/……. in loc de http://tinyurl.com/......

                                    Scurteaza-ti adresa web aici !!!

Enter a long URL to make tiny:



Alte Servicii Gratuite pentru Scurtare URL:
 
- Doiop : http://doiop.com/    (Functioneaza din nou din martie 2014)
Doiop permitea alegerea numelui unei pagini (de exemplu: CashSnipers), definirea de cuvinte cheie care sa dea link-ului scurtat un inteles, ceva simplu dar pe care multe servicii de scurtare a URL-ului nu-l permiteau/ofereau. Permitea Clickbank. (Linkurile Scurtate Raman Functionale !!!)

Iata o Lista cu Alte Servicii pentru Scurtare Link pe care le puteti utiliza:
-  Ow.ly  : http://ow.ly/
-  2.gp :     http://2.gp/      - Serviciu German pentru scurtare URL
-  2.ly :      http://2.ly/        - Serviciu German pentru scurtare URL
-  Tweak.tk : http://dot.tk/
-  3ly :       http://3.ly/  (de la QR.net) – se pot adauga cuvinte cheie
- SnipURL: http://snipurl.com/
- V.gd:        
http://v.gd/     serviciu nou de la Is.gd
- Li.ro      http://li.ro/  functioneaza cu orice Retea de Afiliere. Direct Share pe Facebook, Digg, Stumble Upon, Twitter, Delicious, Reddit, Yigg.de,  Technorati, Netvouz, Smarking, Newsvine, Rojo, Netscape, Yahoo, Linkarena, etc
- Tinycc URL   http://tiny.cc/  Serviciu Scurtare URL ce ofera: Editare Link Scurtat, Statistici Detaliate pt Linkul scurtat, Cod QR si multe altele.
Scaneaza Imaginea de mai jos, Codul QR, cu Smartphone-ul tau si vezi cum lucreaza. 

- Ilnk http://ilnk.me/ Ofera Rapoarte pentru Trafic, Editare link scurt si altele.
- Uto URL shortener http://u.to/ Scurteaza toate linkurile lungi. Statistici Complete pentru utilizatorii inregistrati.
- Asvg http://as.vg/ As.vg poate fi utilizat pentru scurtarea adreselor web pentru emailuri, forumuri, postari pr bloguri, pentru a crea coduri QR si alte locuri unde nu poti utiliza linkuri foarte lungi.
- Bcvc http://bc.vc/ Serviciu pentru Scurtare URL cu posibilitati de castig. Castigi bani pentru fiecare link scurtat si postat pe retelele de socializare, forumuri, blog sau site personal ce au trafic de calitate.
- KXKME http://kxk.me/ KXK.ME este un seviciu de scurtare URL, cu facilitati ca: Editare link scurt, protejare link prin parola, limitarea numarului de vizitatori, Termen de Expirare a linkului scurtat, Scurtare Multipla pentru URL-uri.
-VHT http://v.ht/ Unul dintre cele mai scurte subdomenii. Ofera Scurtarea mai Multor URLuri, Editare Link, Acces Clasic sau de pe Mobil.
- CUTTUS  http://cutt.us/ Serviciu pentru reducere URL. Ofera: Editare Link, Scurtare Multipla pentru URLuri. Disponibil in Engleza, Franceza si Araba.
- Cuts Name http://cuts.name/ CUTS.NAME - Un serviciu simplu pentru scurtare URL.
- Vzt URL http://vzturl.com Inregistrare gratuita. Pentru membrii: Cloak/Mascare link Afiliat Scurtare URL Clickbank, Statistici si URL Rotator. Fara reclame ! URL Rotator pentru 10 url-uri ca si la BuzURL si HotShortUrl.
- Bit.do URL - Scurteaza, editeaza si urmareste linkurile tale http://bit.do/ Transforma adresele web lungi in adrese scurte usor de memorat sau distribuit. Statistici pt fiecare link scurtat.
- Dr. Tiny Link http://dr.tl/ ‎ Serviciu Scurtare URL cu personalizare link scurt (custom url), Scurtare Simultana pentru URLuri, Link scurt protejat prin parola, URL cu termen de expirare-temporar. Inregistrare gratuita pentru a putea edita, sterge urlurile scurtate si pentru statistici detaliate.  
- SCURT/2 http://sp2.ro/  Serviciu romanesc pentru scurtare url. Scurtare link cu personalizare (custom url). Nu are Optiuni/Facilitati Avansate.
 


Geotarget URL Shortener :

- Seems http://see.ms Seems este un serviciu pentru scurtare ;ink cu Geotarghetare, adica cu redirectionare pe tari. Ofera 3 tipuri de redirectionare: Direct, Frame, Splash. Este Gratuit, cu Optiuni Avansate, fara reclame. Serviciu Scurtare url cu posibilitate scurtare multi link, Scurtare cu personalizare link scurt, Redirectionare pe Tari pentru pagini in alte limbi, Scurtare url protejat prin parola, Generare imagine Cod QR si link, Statistici (Clicuri totale, Clicuri pe tari, Site-uri de unde vine traficul, Clicuri de pe Facebook, Twitter, Google+). Partajare Directa pe Twitter, Facebook. Inregistrare gratuita pentru Statistici detaliate, gestionare url-uri scurtate, etc. Limbi disponibile: Engleza, Franceza, Germana, Tailandeza, Spaniola, Portugheza, Rusa
URL Scurt: 
Direct  http://www.see.ms/autoresponder,
Frame http://www.see.ms/bestqrreader,
Splash http://www.see.ms/freehosting
Pagina Statistici: http://www.see.ms/freehosting+
QR Code URL: imagine & link http://www.see.ms/freehosting/qr



 
Alte Servicii pentru Scurtare URL cu Redirectionare pe Tari:  http://ucut.it/,  http://be.cm/  
Secret Link Service http://scrt.link/?lang=en , Crazee URL Shortener https://craz.ee/ , ULtc http://ul.tc/ , It’s Secure Share Links https://itsssl.com/
 
- Kisalink http://www.kisalink.net/   Nefunctional din 2015 Serviciu scurtare url turcesc. Poti scurta 1 sau mai multe url-uri. Are Optiuni Avansate precum: Geotarget pe tari, redirectionare pe tari daca ai pagini in limbi diferite, Poti adauga/sterge locatii:Turcia, Europa, Canada, Russia, etc). Probabil cel mai bun serviciu turcesc pentru scurtare url. Alt serviciu turcesc, in limba turca, pentru scurtare url: http://tik.tl/   Türk URL Kısaltma  (Türk URL KISALTMA Servisi).Basit veya Çoklu URLGelişmiş Seçenekleri kısaltılması:Özel (custom) url kısaltıcı, Geotargeting, o ülkede veya birçok ülke için özel sayfası varsa ülkeye göreRedirect URL, daha konum ekleme (Türkiye, Avrupa,Kanada, Rusya ...)
 

Multiurl Shortener :

Scurteaza  una sau mai multe adrese web, cu sau fara personalizare link
 
OZEio https://oze.io/   Poti scurta de la 1 la 10 adrese URL maxim. Are optiuni avansate cum ar fi:
Introducere cod de urmarire existent, Redenumire link, Protejare link scurtat cu parola, Poti opta pentru statistici publice, private sau neurmarirea linkului, Poti seta expirarea linkului scurtat (zile, ore, minute) sau poti seta numarul de clickuri/vizite pentru linkul respectiv. 
Exemplu: Parola= test, Nr de Clickuri = 5000, No expiry time, Analytics Option = Default (public), Custom Alias = TEST
Introduceti codul Captcha code si apasati trimite….  Veti obtine:
Codul de urmarire, pentru gestionarea lui:  7fed4f6e3f912ab5218693bedxxxxxxxxx
Link scurtat : https://oze.io/TEST
Link pentru Statistici: https://oze.io/TEST+
3 marimi de imagini de Cod QR (132x132), (330x330) and (660x660)

 
Multitarget URL Shortening, Multilink Sharing - Daca iti place sa partajezi poze, filme, clipuri de pe Youtube sau altceva poti folosi un Serviciu pentru Scurtare URL cu Multi URL Sharing sau Serviciu Scurtare URL cu Partajare Multi Link.
- 1 Link scurt catre Mai Multe URL-uri Lungi
- Partajeaza mai Multe URLuri cu un link
- Partajare multilink sau Partajare Multipla
- 1 url scurt pentru mai multe URLuri lungi

- partajare multi link sau Share multi url
- multisharing url shortener
- url scurt cu tinta multipla
- redirectionare multipla url
 
-MultiURL       http://www.multiurl.com
Scurteaza 1 singur URL sau Scurteaza mai multe urluri cu Optiuni de personalizare link-url scurtat, denumire grup de linkuri si a fiecaruie link/url din grup, Link scurtat protejat prin parola (pentru download de produse digitale, carti, filme,etc), Statistici pentru Grup sau pt fiecare link din grup. (Vei gasi ceva de genul“…bookmark this page to keep track of your link and view its stats...”), Rearanjare linkuri, Adaugare/Stergere linkuri din Grup - doar pentru membrii inregistrati, Imprimare Directa, Partajare pe Multiple Retele Sociale si clienti email (Yahoo, AOL, Gmail, etc). 
Iti furnizeaza 3 linkuri, 3 URL-uri pentru Grupul de URLuri scurtate:
1.Cu Bara de Navigare With Toolbar http://www.multiurl.com/ga/Free4you   

(Toolbar cu butoane de navigare in partea stanga sus)
2.Lista Browse list http://www.multiurl.com/la/Free4you (Va deschide o lista cu linkurile scurtate, denumirea lor cu posibilitate de Partajare Directa)
3.Deschidere Aleatorie Random link http://www.multiurl.com/ra/Free4you 

(Va deschide la intamplare un link/url scurt din lista ta. Eu nu agreez aceasta optiune.)

-PlurioLink    http://www.pluriolink.com/  Serviciu Scurtare URL pentru Partajare Multipla. Acest Serviciu iti ofera un link scurt ce te ajuta sa partajezi mai multe pagini web, clipuri video, fotografii. Ofera optiune “preview”, adica poti vedea unde esti trimis si apoi daca esti interest poti da click pe respective imagine sau descriere. Da, acest serviciu pentru scurtare urli ti ofera o imagine (screenshot) a paginii veb, clipului video, fotografiei si o scurta descriere. Poti modifica atat titlul paginii respective cat si descrierea. Poti crea un Titlu pentru intreg pachetul pe care doresti sa-l partajezi.
Ei iti ofera un url scurt : http://plr.io/w8   si un link de forma: . http://pluriolink.com/edit/w8/............. pe care trebuie sa-l salvezi in cazul in care doresti sa modifici ceea ce ai inclus in acest pachet. Link-ul scurt se va pastra dar continutul il poti modifica in functie de dorinta.
Verifica cam cum arara un astfel de url scurt cu partajare multipla
 http://plr.io/w8
Un serviciu excelent pe care insa nu te sfatuiesc sa-l folosesti pentru SPAM. Continutul ilegal sau care nu respecta Termenii si Conditiile va fi STERS fara preaviz. Mai multe informatii gasiti aici: http://pluriolink.com/help/

-Linkbunch http://linkbun.ch
Serviciu Scurtare URL care te ajuta sa partajezi mai multe url-uri cu un singur link scurtat. Iti furnizeaza 1 link scurt pentru url-ul tau lung (http://linkbun.ch/031gj), o lista cu continutul (linkurile incluse pe care le poti deschide unul cate unul) si un link catre o pagina Open Entire Bunch. URLurile Lungi se vor deschide in pop-up, ferestre separate daca browserul tau permite asta sau daca accepti acest lucru.
Url Scurtat: http://linkbun.ch/031gj  verifica si  Open Entire Bunch

-Bridge URL http://bridgeurl.com Serviciu Scurtare URL cu Partajare Directa pe Twitter. Deschide URL-urile ca Prezentare (Slideshow, cu butoane de navigare pe stanga si dreapta) si View in One Page unde ai 2 optiuni: Sa deschizi ca Prezentare sau sa deschizi linkurile pe rand. Linkurile lungi vor fio scurtate cu bit.ly. Pentru a o putea edita, sterge, adauga linkuri trebuie sa te inregistrezi.  
Exemplu:
Your Bridge has been created : http://bridgeurl.com/one-4-all
Shortened to: http://bit.ly/1mxG6FO

-FATurl http://faturl.com  Serviciu Scurtare URL MultiPartajare cu Cod  QR.
Poti partaja mai multe linkuri cu un singur Cod QR! O alternativa interesanta la partajarea multipla prin linkuri.  
                                    
                                       Cod QR Multisharing


                     Cu ToC                                           Fara ToC
 

Poti introduce pana la 3 duzini (36 url-uri lungi), cate unul pe fiecare linie cu Denumirea aleasa (Caption sau Custom alias), Introduce Titlul Website-ului, Descrierea site-ului, Titlul pentru Tabelul cu Continutul (ToC Caption) care poate fi vizibil sau invizibil daca introduci in casuta respectiva “ off ”, Personalizare link Multipartajare, Includere linkuri in Butoane (Tab daca permit urlurile), Adaugare “antiIFrame buster pill” si/sau Incarcare Titluri Originale.  Inregistrare gratuita pentru a avea acces la Statistici (+ din Google Analitycs) si Administrare URL-uri (adaugare/stergere/modificare,etc).
Iti furnizeaza 14 linkuri scurte cu prefixuri ca: brief.ly, faturl.com, links2.me, many.at, name.ly, ofcour.se, sincere.ly, thatis.me, urlbun.ch, whatel.se, whereel.se, whoel.se, etc.
Exemplu:
Shorten URL: http://faturl.com/~iom3Y   Fara “ToC Caption”
Shorten URL: http://faturl.com/~udVnM   Cu  „ToC Caption”
 
- MinMu http://minmu.net  MinMu este un serviciu Multisharing URL pentru scurtare linkuri si Multipartajare. Acest serviciu Multitarget URL Shortener iti permite sa scurtezi mai multe linkuri deodata. Nu e necesara inregistrarea!!!
Trebuie sa introduci 5 numere, Titlul Paginii ce va fi afisata, Personalizare Link (Custom Alias), URL-urile lungi sau URL-urile pe care vrei sa le partajezi, introduci codul Captcha din imagine si apesi Submit.




http://minmu.net/ResurseGratuite/
Asta ar fi tot! Acum vei primi:
Link-ul Scurtat:  http://minmu.net/ResurseGratuite/  Main Min Mu Page Link
Link-ul pentru Modificari: Copiaza acest link pentru a avea acces si modifica Grupul de link-uri scurtat pentru partajare (Sterge sau Adauga URL-uri mai tarziu!).
Link-ul pentru Stergere: Atentie, acest link va fi afisat doar o singura data!

http://minmu.net/ResurseGratuite/
 
Click pe acest Link pentru a vedea cum arata linkul pentru Multipartajare.

Sper ca aceste informatii sa va fie de un real folos  zi de zi.
C.S.

PS: Ce serviciu folosesti pentru scurtarea URL-ului ?

       Scrie-mi te rog in “comentarii” si ce facilitati ofera.

15 comments:

  1. http://www.ssl.com.nu - Free short url's service.

    ReplyDelete
  2. http://www.ssl.com.nu - Free short url's service.

    ReplyDelete
  3. Post is very informative,It helped me with great information so I really believe you will do much better in the future.
    geotargeting solution

    ReplyDelete
  4. Thank you for the helpful post. I found your blog with Google and I will start following. Hope to see new blogs soon.
    utm code

    ReplyDelete
  5. Are you looking to earn cash from your visitors via popunder ads?
    If so, did you ever use PopCash?

    ReplyDelete
  6. If you're looking for a reputable Cost Per Sale advertising company, I suggest that you check out ClickBank.

    ReplyDelete
  7. There is so much we can share when surfing the Web, and the easiest way to do it is usually by passing along a web address or URL. Since many url shortener google get quite long, techies have created simple ways for noobies to easily convert long URLs into shorter ones using URL shorteners.

    ReplyDelete
  8. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  9. Google Certification Exam
    I wish to show thanks to you just for bailing me out of this particular trouble.As a result of checking through the net and meeting techniques that were not productive, I thought my life was done.

    ReplyDelete
  10. Informative article it was an amazing kindly share more stuff with us so we can understand better. https://icertificationhelp.com/ https://icertificationhelp.com/

    ReplyDelete
  11. Salut. Am și eu un site de scurtare URL, poate arunci o privire asupra lui https://slnk.ro

    ReplyDelete
  12. How do people gamble in the casino? - BCSJON
    But 골드머니 what's the most common casino? Read on for more. From 바카라 사이트 추천 casino gambling news, reviews, and 실시간 배당 more. There's also 바카라양빵 a huge range 라이브 스코어 사이트 of slots,

    ReplyDelete